Mielőtt szerelőt hívnánk…

Mosógép szűrő tisztítás.

A háziasszonyok egyik rémálma, ha elromlik a mosógép. Sokan ilyenkor telefont ragadnak első rémületükben, és hívják a mosógépszerelőt. De persze vannak olyanok is szép számban, akik önerőből meg akarják oldani ezt a problémát. Na itt kezdődnek a bajok…hogyan fogjak hozzá? Itt van például egy egyszerűnek tűnő dolog, a mosógép szűrőjének kitakarítása. A mosógép karbantartásához hozzátartozik, hogy időnként ezt a műveletet el kell végezni a helyes működés érdekében. Ennek elmulasztása különböző hibákhoz vezethet, melynek kijavítása nagyon megterhelheti a családi kasszát. Lássuk tehát, mire kell figyelni amikor hozzáfogunk a szűrőtakarításhoz.

mosögép szűrő tisztítása

A gyártó cégek sokféle megoldást alkalmaznak  a szűrő elhelyezésére a mosógépen. Leggyakoribb megoldás, ha ez a mosógép elején, a legalsó szegmensben helyezkedik el. Nem ritka, hogy ezt a nyílást eltakarják valamilyen megoldással, ajtóval, küszöbbel, a mosógép így szebben néz ki. Más gyártók a szűrőt a forgódob alá helyezik, és az egyik dobbordán keresztül lehet hozzáférni (Zanussi felültöltős mosőgép) Régebben a szűrőt hátulra helyezték a kifolyócső alá, pl. Energomat. Vannak mosógépek amiknél nem alkalmaznak tisztítható szűrőt, nem tudni miért, (pl. régebbi Fagor elöltöltős) itt egy gumicsőből kialakított csapda található, ami bilincsekkel volt rögzítve. Ha ez eldugult, csak szerelő tudta kitakarítani.

A szűrők kiszedése sem egyszerű feladat. Itt is több megoldás létezik. Van olyan szűrő ami több menetes, és kifelé csavaró mozgással (4-5 teljes kört kell forgatni) lehet meglazítani, majd kihúzni a szűrőházból. Más megoldás a bajonettes változat, ezt balra kell elforgatni kb 90 fokot, majd így lehet eltávolítani. A Zanussi felültöltős mosógépeknél, mint említettem, a dob alatt található a szűrő. Ennek kiszedése nem bonyolult, de gyakorlást igényel. Kinyitjuk a dobajtót, majd a szemben lévő széles dobborda egyik szélén lévő kis gombot kell megnyomni, igy felhajtható lesz a szerkezet. Alatta már látszik a szűrő, ami be van pattintva a szűrőházba. Itt két kis fület kell megnyomni egyszerre és így lehet kiemelni a helyéről.

Persze az is előfordulhat, hogy a szűrő nem jön ki a helyéről, mert bevízkövesedett, elnyelt egy zoknit, vagy szöget, ami megakadályozza a kiszedést. Ilyenkor más praktikákhoz kell folyamodni, de ezt inkább bízza szakemberre. Ne feszegesse, főleg ne pl. csavarhúzóval, mert kárt tehet a mosógép drágább részeiben is (szűrőház, pumpa). Sokszor még egy szakembernek is kemény feladat kiszedni a szűrőt egyben, úgy hogy más része nem sérül a gépnek. Egy szűrőcsere viszonylag olcsó egy komplett szivattyúcseréhez képest.

Ha már kiszedtük a szűrőt, kitakarítjuk. Ha nagyon vízköves, pár órát ecetben is áztathatjuk, hogy lejöjjön a lerakódás. A szűrőházból újjal benyúlva szedjük ki a bennragadt dolgokat, szöszöket. Vizsgáljuk meg a szűrőt, nincs-e eltörve, épek-e a tömítései. Ha törött, deformálódott, vagy szakadt a tömítése, cseréljük ki. Mi az Orczy áruházból vesszük a szűrőket, van webáruház, csomagküldés is. Címük orczy.com

Mondanom sem kell, de azért elmondom, hogy még ennél a viszonylag egszerű műveletsor elvégzése előtt is érdemes áramtalanítani a készüléket, tehát húzzuk ki a konnektorból. Tapasztalatom szerint ugyanis nem minden háztartásban tökéletes az “összhang” a földelés, a konnektor és a mosógép között, ráadásul még a fűtés és vízcsövek sincsenek leföldelve rendesen. Tehát egy vizes helységben, vizes kézzel megfogva a mosógép fémrészeit, vízcsapot, fűtéscsövet, bizony megrázhaz, megcsíphet a készülék, és ez nem kellemes még akkor sem ha a hálózati feszültség töredéke szalad át rajtunk. Minden háztartásban ajánlatos szakemberrel leellenőríztetni a földelés működését, de ajánlom egy érintésvédelmi relé (Fi)  beéppíttetését is.

Ha szűrő tisztítást mégis inkább szakemberre bízná, forduljon hozzánk bizalommal. Háztartási gép szerviz.

mosogepszervizes.hu

mosógép szűrő tisztítás
Katona Antal

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma: