mosógép javítás

…MI VAN HA ELROMLOTT A MOSÓGÉPEM….

AVAGY

TIPPEK, TRÜKKÖK, FONTOS INFORMÁCIÓK A HÁZTARTÁSI GÉPEINKRŐL

Munkánk során sokan hívnak, hogy elromlott valamilyen háztartási gépe. A beszélgetés során gyorsan kiderülnek a meghibásodás körülményei. A célirányos kérdések segítenek behatárolni a hiba mibenlétét. Sokszor már a kérdések után kiderül, nem is a készülékben van a hiba, esetleg a meghibásodás házilag is javítható. Célunk ezeknek a hibáknak a felderítése, így pénzt és időt spórolunk mindenki számára. Termetesen senkit sem ösztönzünk arra , hogy házi, barkács módszerekkel kezdjék el javítgatni a készüléket, mert ez esetenként életveszélyes is lehet, hanem olyan  hibákra szeretnénk felhívni a figyelmet, amiket a gép szétszerelése, elektromos hálózatának szétszerlése nélkül is elháríthatók. Felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy az alábbi hibaelhárítási útmutatók alkalmazása előtt mindenképp áramtalanítsák a készüléket, tehát húzzák ki a konnektorból.

mosógép javítás
mosógép javítás

Napjainkban már nincs olyan háztartás, ahol ne lenne egy vagy akár több mosógép is. Mivel gépekről beszélünk, tudjuk, hogy nem örök életre készültek, tehát elromlanak. A hibák tárháza szinte végtelen, én 30 éves mosógép javítás és  szerviztapasztalat után rá tudok csodálkozni bizonyos hibajelenségekre, de hát mindig tanul az ember:) Tulajdonképpen a legegyszerűbb(vagy legbonyolultabb) hiba, ha a mosógépünk nem működik egyáltalán!Bár mostanában a mosógép javítás korántsem olyan egyszerű, de nincs megoldhatatlan feladat, sőt a hibák egy része házilag is orvosolható.

Kezdjük talán azzal, ha a mosógépünk egyáltalán nem működik, nincs kijelzése, nem reagál semmire. A legelső és alapvető teendőnk, hogy megnézzük, van-e a konnektorban feszültség. Ezt legegyszerűbben úgy tudjuk megnézni, ha a mosógép helyett valamilyen biztosan működő készüléket dugunk be(hajszárító, vasaló, stb.) Nem egyszer előfordult már, hogy azok sem működtek, így nyilvánvalóvá vált, hogy valószínűleg az elektromos hálózat vagy a konnektor a hibás.

mosógép javítás
mosógép javítás
mosógép javítás

Esetenként előfordul, hogy a mosógép elindul ugyan, de utána csak halkan búg. Ez vízfelvételi hibára is utalhat, ami visszavezethető a befolyócső vagy a mosógép mágnesszelep szűrőjének eldugulására. Először zárjuk el a vízcsapot, majd csavarjuk le a mosógép befolyócsövét a vízcsapról. A cső végében található egy kis méretű szűrő, ezt kell kivenni és megtisztítani. Egyúttal nézzük meg, hogy a vízcsap kinyitásakor jön e víz a csapból. Ha minden rendben, visszacsavarhatjuk a csövet a csapra. Ezután csavarjuk le a csövet a mosógépről is, mert itt is található szűrő, de nem a csőben, hanem abban a szelepben ahonnan a csövet lecsavartuk. Innen már nem olyan egyszerű kiszedni a kis , kúpos szűrőt, ehhez igénybe kell venni egy kombinált fogót is. Ha minden tisztítást elvégeztünk, vissza kell csavarni a csövet a megfelelő helyekre, kinyitni a csapot és újra kell indítani a mosógépet.  Ha a hibajelenség nem változott, mindenképpen szerelőt ajánlatos hívni a  mosógép javítása miatt.

Talán a leggyakoribb hiba, ha a mosógépünk nem szivattyúzza ki a mosóvizet és leáll és például nem centrifugál. Feltétlenül nézzük meg a mosógépünk szűrőjét, nincs-e eldugulva. A szűrő nyílása legtöbbször a mosógép elején található, ritkább esetben hátul(pl. Energomat), még ritkább esetben a mosódob alatt(pl. Electrolux felültöltős), ennél is ritkább esetben egyáltalán nincs is (pl. Fagor elöltöltős) A szűrőt általában kis ajtóval vagy küszöbbel takarják el, ezt a tisztítás előtt ki kell nyitni vagy lepattintani. A szűrő kiszedés sokszor nem egyszerű művelet, de nem lehetetlen. Több típus létezik, talán a legegyszerűbb a menetes, amit ki kell csavarni és kihúzni a helyéről, de van bajonettes rendszerű, amit egy negyed fordulattal kell balra elcsavarni és úgy kihúzni. A dob alatti szűrők kiszedése sem bonyolult, általában a dob aljában lévő dobborda felhajtása után lehet hozzáférni, kitisztítani majd visszahelyezni. Ennél a típusnál a helytelen visszaszerelés miatt az első mosásánál a dob egyszerűen darabokra törheti a szűrőt, erre nagyon kell figyelni. Amennyiben a szűrőtisztítás nem hozta meg a kívánt eredményt, vagyis a mosógép továbbra sem szivattyúzik, érdemes megnézni a fali csatlakozó állapotát is, ami szintén hibaforrás, és könnyen eldugul. Mivel mostanság a mosógépek nagyon ritkán vannak felszerelve szösz illetve finomszűrővel, a kinyomott mosóvíz tartalmazza a meg nem szűrt kisebb- nagyobb darabokat, textilszálakat, letört gombokat, stb. Ezek sokszor nem tudnak átjutni a bűzelzáró golyócskát is tartalmazó fali csatlakozón, és az eldugul. A fali csatlakozóknak is van tisztítási lehetőságe, ezt érdemes ellenőrízni, és ha kell kitakarítani. Remélhetőleg a hibajelenség megszűnik és nem kell a mosógép javítás miatt szerelőt hívni.

mosógép javítás
mosógép javítás

Nem hűt a hűtőgépünk, ez a leggyakoribb hibabejelentés. Természetesen ez lehet a hűtőgépünk meghibásodása miatt is, elszökött a gáz, kompresszor és hőfokszabályzó meghibásodás is, a hibák tárháza végtelen. A ma kapható egyszerű , kombinált hűtők általában automata leolvasztással működnek, egykompresszorosak. Ezek a rendszerek úgy vannak kitalálva, a hűtőrendszer biztonsággal lehűtse a fagyasztó teret és tartsa is ezt a hőfokot, míg a normál tér automatikus leolvasztási üzemmódban működik, tartva az általános +5 fok hőmérsékletet. A normál tér hűtőfelülete általában maga a hátfal, működés közben ennek hőmérséklete eléri a -20,-24 fokot. Mivel e térben levegő található, ennek páratartalma szépen ráfagy erre a felületre. Ezt értelemszerűen időnként le kell olvasztani. Ezt úgy érték el, hogy a hogy hőfokszabályzó visszakapcsolási hőfokát a jég olvadáspontja fölé kalibrálták , hogy a hátfal biztonsággal le tudjon olvadni. A leolvadt jeget/vizet a hátfal alján találhat összefolyón keresztül a kompresszoron található tálcába vezetik, ahol a kompresszor hője miatt szépen elpárolog. Ez a körforgás folyamatos optimális esetben. Gyakran találkoztunk olyan hibával, hogy a látszólag jól működő hűtőgép bizonytalanul működött, időnként kiolvadt a fagyasztórész. Vegyük figyelembe, hogy a kombi hűtők optimálisan csak a 10-32 fok közötti tartományban érzik jól magukat, tehát hideg , fűtetlen helyen semmiképpen ne üzemeltessük. Olyan helyen, ahol a hőmérséklet tartósan +7-8 fok alatt van, biztosan leolvad a kombi hűtőnk. Sokszor érkezik olyan bejelentés, amikor arra panaszkodnak, hogy folyik a hűtőjük. Ezt okozhatja a fentebb említett vízelvezető dugulása is.

mosógép javítás
mosógép javítás

Ha villámlik a mikrosütőnk…Annyira azért nem vészes a helyzet, mint gondolnánk. Ha a mikrosütő belsejében időnként szikrázó, világító, ívfényszerű jelenséget látunk, még nem kell új mikrót venni. Valószínűleg a sütőnk csillámlapja égett el, amit ki kell cserélni.A csillámlapok akár üzletben is megvásárolhatók és házilag is visszaszerelhetők, egy csavarhúzó segítségével. Vigyázni kell, mert a csillámlapok könnyen törnek, nem szeretik a vegyszereket, zsíroldókat. A szakszerű beszerelést  inkább bízza szerelőre.

Nem működik a sütőnk, villog a kijelző? A sütők igen nagy százalékban áramszünet után elfelejtenek minden beállítást, időt és csak villog a kijelzőjük. Ilyenkor a sütőfunkciók sem működnek, használhatatlan a készülék. Sok esetben csak be kell állítani a sütő óráját és ismét életre kelnek a funkciók.

mosógép javítás

Amennyiben a házi mosógép javítás nem hozta meg a kívánt eredményt, nem sikerült elhárítani a hibát , mi szívesen segítünk. Forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken, telefonon, vagy online hibabejelentőnkön. Honlapunkon egyéb információkat is talál rólunk, szolgáltatási területünkről, árainkról.

mosogepszervizes.hu

Mosógép javítás gyorsan, nagy szakértelemmel, korrekt árakon!

Mosógép javítás házilag
5 (100%) 1 vote