…MI VAN HA ELROMLOTT A MOSÓGÉPEM….

AVAGY

TIPPEK, TRÜKKÖK, FONTOS INFORMÁCIÓK A HÁZTARTÁSI GÉPEINKRŐL

Munkánk során sokan hívnak, hogy elromlott valamilyen háztartási gépe. A beszélgetés során gyorsan kiderülnek a meghibásodás körülményei. A célirányos kérdések segítenek behatárolni a hiba mibenlétét. Sokszor már a kérdések után kiderül, nem is a készülékben van a hiba, esetleg a meghibásodás házilag is javítható. Célunk ezeknek a hibáknak a felderítése, így pénzt és időt spórolunk mindenki számára. Termetesen senkit sem ösztönzünk arra , hogy házi, barkács módszerekkel kezdjék el javítgatni a készüléket, mert ez esetenként életveszélyes is lehet, hanem olyan  hibákra szeretnénk felhívni a figyelmet, amiket a gép szétszerelése, elektromos hálózatának szétszerlése nélkül is elháríthatók. Felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy az alábbi hibaelhárítási útmutatók alkalmazása előtt mindenképp áramtalanítsák a készüléket, tehát húzzák ki a konnektorból.

mosógép javítás házilag
mosógép javítás

Napjainkban már nincs olyan háztartás, ahol ne lenne egy vagy akár több mosógép is. Mivel gépekről beszélünk, tudjuk, hogy nem örök életre készültek, tehát elromlanak. A hibák tárháza szinte végtelen, én 30 éves mosógép javítás és  szerviztapasztalat után rá tudok csodálkozni bizonyos hibajelenségekre, de hát mindig tanul az ember:) Tulajdonképpen a legegyszerűbb(vagy legbonyolultabb) hiba, ha a mosógépünk nem működik egyáltalán!Bár mostanában a mosógép javítás korántsem olyan egyszerű, de nincs megoldhatatlan feladat, sőt a hibák egy része házilag is orvosolható.

Kezdjük talán azzal, ha a mosógépünk egyáltalán nem működik, nincs kijelzése, nem reagál semmire. A legelső és alapvető teendőnk, hogy megnézzük, van-e a konnektorban feszültség. Ezt legegyszerűbben úgy tudjuk megnézni, ha a mosógép helyett valamilyen biztosan működő készüléket dugunk be(hajszárító, vasaló, stb.) Nem egyszer előfordult már, hogy azok sem működtek, így nyilvánvalóvá vált, hogy valószínűleg az elektromos hálózat vagy a konnektor a hibás.

mosógép javítás
mosógép javítás
mosógép javítás

Esetenként előfordul, hogy a mosógép elindul ugyan, de utána csak halkan búg. Ez vízfelvételi hibára is utalhat, ami visszavezethető a befolyócső vagy a mosógép mágnesszelep szűrőjének eldugulására. Először zárjuk el a vízcsapot, majd csavarjuk le a mosógép befolyócsövét a vízcsapról. A cső végében található egy kis méretű szűrő, ezt kell kivenni és megtisztítani. Egyúttal nézzük meg, hogy a vízcsap kinyitásakor jön e víz a csapból. Ha minden rendben, visszacsavarhatjuk a csövet a csapra. Ezután csavarjuk le a csövet a mosógépről is, mert itt is található szűrő, de nem a csőben, hanem abban a szelepben ahonnan a csövet lecsavartuk. Innen már nem olyan egyszerű kiszedni a kis , kúpos szűrőt, ehhez igénybe kell venni egy kombinált fogót is. Ha minden tisztítást elvégeztünk, vissza kell csavarni a csövet a megfelelő helyekre, kinyitni a csapot és újra kell indítani a mosógépet.  Ha a hibajelenség nem változott, mindenképpen szerelőt ajánlatos hívni a  mosógép javítása miatt.

Talán a leggyakoribb hiba, ha a mosógépünk nem szivattyúzza ki a mosóvizet és leáll és például nem centrifugál. Feltétlenül nézzük meg a mosógépünk szűrőjét, nincs-e eldugulva. A szűrő nyílása legtöbbször a mosógép elején található, ritkább esetben hátul(pl. Energomat), még ritkább esetben a mosódob alatt(pl. Electrolux felültöltős), ennél is ritkább esetben egyáltalán nincs is (pl. Fagor elöltöltős) A szűrőt általában kis ajtóval vagy küszöbbel takarják el, ezt a tisztítás előtt ki kell nyitni vagy lepattintani. A szűrő kiszedés sokszor nem egyszerű művelet, de nem lehetetlen. Több típus létezik, talán a legegyszerűbb a menetes, amit ki kell csavarni és kihúzni a helyéről, de van bajonettes rendszerű, amit egy negyed fordulattal kell balra elcsavarni és úgy kihúzni. A dob alatti szűrők kiszedése sem bonyolult, általában a dob aljában lévő dobborda felhajtása után lehet hozzáférni, kitisztítani majd visszahelyezni. Ennél a típusnál a helytelen visszaszerelés miatt az első mosásánál a dob egyszerűen darabokra törheti a szűrőt, erre nagyon kell figyelni. Amennyiben a szűrőtisztítás nem hozta meg a kívánt eredményt, vagyis a mosógép továbbra sem szivattyúzik, érdemes megnézni a fali csatlakozó állapotát is, ami szintén hibaforrás, és könnyen eldugul. Mivel mostanság a mosógépek nagyon ritkán vannak felszerelve szösz illetve finomszűrővel, a kinyomott mosóvíz tartalmazza a meg nem szűrt kisebb- nagyobb darabokat, textilszálakat, letört gombokat, stb. Ezek sokszor nem tudnak átjutni a bűzelzáró golyócskát is tartalmazó fali csatlakozón, és az eldugul. A fali csatlakozóknak is van tisztítási lehetőságe, ezt érdemes ellenőrízni, és ha kell kitakarítani. Remélhetőleg a hibajelenség megszűnik és nem kell a mosógép javítás miatt szerelőt hívni.

mosógép javítás
mosógép javítás

Nem hűt a hűtőgépünk, ez a leggyakoribb hibabejelentés. Természetesen ez lehet a hűtőgépünk meghibásodása miatt is, elszökött a gáz, kompresszor és hőfokszabályzó meghibásodás is, a hibák tárháza végtelen. A ma kapható egyszerű , kombinált hűtők általában automata leolvasztással működnek, egykompresszorosak. Ezek a rendszerek úgy vannak kitalálva, a hűtőrendszer biztonsággal lehűtse a fagyasztó teret és tartsa is ezt a hőfokot, míg a normál tér automatikus leolvasztási üzemmódban működik, tartva az általános +5 fok hőmérsékletet. A normál tér hűtőfelülete általában maga a hátfal, működés közben ennek hőmérséklete eléri a -20,-24 fokot. Mivel e térben levegő található, ennek páratartalma szépen ráfagy erre a felületre. Ezt értelemszerűen időnként le kell olvasztani. Ezt úgy érték el, hogy a hogy hőfokszabályzó visszakapcsolási hőfokát a jég olvadáspontja fölé kalibrálták , hogy a hátfal biztonsággal le tudjon olvadni. A leolvadt jeget/vizet a hátfal alján találhat összefolyón keresztül a kompresszoron található tálcába vezetik, ahol a kompresszor hője miatt szépen elpárolog. Ez a körforgás folyamatos optimális esetben. Gyakran találkoztunk olyan hibával, hogy a látszólag jól működő hűtőgép bizonytalanul működött, időnként kiolvadt a fagyasztórész. Vegyük figyelembe, hogy a kombi hűtők optimálisan csak a 10-32 fok közötti tartományban érzik jól magukat, tehát hideg , fűtetlen helyen semmiképpen ne üzemeltessük. Olyan helyen, ahol a hőmérséklet tartósan +7-8 fok alatt van, biztosan leolvad a kombi hűtőnk. Sokszor érkezik olyan bejelentés, amikor arra panaszkodnak, hogy folyik a hűtőjük. Ezt okozhatja a fentebb említett vízelvezető dugulása is.

mosógép javítás
mosógép javítás

Ha villámlik a mikrosütőnk…Annyira azért nem vészes a helyzet, mint gondolnánk. Ha a mikrosütő belsejében időnként szikrázó, világító, ívfényszerű jelenséget látunk, még nem kell új mikrót venni. Valószínűleg a sütőnk csillámlapja égett el, amit ki kell cserélni.A csillámlapok akár üzletben is megvásárolhatók és házilag is visszaszerelhetők, egy csavarhúzó segítségével. Vigyázni kell, mert a csillámlapok könnyen törnek, nem szeretik a vegyszereket, zsíroldókat. A szakszerű beszerelést  inkább bízza szerelőre.

Nem működik a sütőnk, villog a kijelző? A sütők igen nagy százalékban áramszünet után elfelejtenek minden beállítást, időt és csak villog a kijelzőjük. Ilyenkor a sütőfunkciók sem működnek, használhatatlan a készülék. Sok esetben csak be kell állítani a sütő óráját és ismét életre kelnek a funkciók.

mosógép javítás

Amennyiben a házi mosógép javítás nem hozta meg a kívánt eredményt, nem sikerült elhárítani a hibát , mi szívesen segítünk. Forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken, telefonon, vagy online hibabejelentőnkön. Honlapunkon egyéb információkat is talál rólunk, szolgáltatási területünkről, árainkról.

mosogepszervizes.hu

Mosógép javítás gyorsan, nagy szakértelemmel, korrekt árakon!

Kérem, értékelje az oldalt!

[kkstarratings]

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma: