Energiabesorolás

Mivel a környezetvédelem iránti igény napról napra növekszik, az Európa Bizottság (EC) szabályozást dolgozott ki, mely szerint az alább felsorolt elektromos háztartási cikkekre tájékoztató címke, úgynevezett energiacímke helyezendő, amely a háztartási gépek energiafogyasztásáról ad tájékoztatást.

  • Mosógépek, szárítógépek, kombinált mosó-szárítógépek

  • Mosogatógépek

  • Hűtők, fagyasztók, kombinált hűtő-fagyasztógépek

  • Légkondicionálók

  • Villamos sütők

  • Fényforrások

Magyarországon a kereskedelmi forgalomba kerülő fentebb felsorolt elektromos háztartási gépekre- az Európai Unióhoz hasonlóan – 1999. illetve 2000. óta kötelező elhelyezni az energiacímkét.


Az Európai Unióban az „A” energiaosztályú készülékek piaci részesedésének gyors növekedése miatt az „A” osztályon belül megjelent az „A+” és az „A++” megjelölés, melyek között az „A++” az elérhető leghatékonyabb energiafelhasználású terméket jelöli. Ezek átmeneti jelölések arra az időszakra, amíg meg nem történik az energiafogyasztás címkézési rendszerének teljes felülvizsgálata.

A következő táblázat a különböző energiaosztályba tartozó gépek többletfogyasztását foglalja össze:

Többletfogyasztás az A energiaosztályhoz képest

Az energiaosztályok jelentősége az energiatakarékosság előtérbe kerülésével egyre nagyobbá válik. Az energiatakarékosság megértéséhez tudnunk kell, hogy mit értünk fogyasztás és teljesítmény alatt.
A legegyszerűbb példa szerint: ha egy 1000 W teljesítményű gépet 3 órán keresztül üzemeltetünk, akkor a fogyasztása: 3 óra x 1000 W, azaz 3 h x 1 kW = 3 kWh. Körülbelül 1 kWh energiát fogyaszt a tűzhely egy négyszemélyes ebéd elkészítésénél, vagy 9 liter tea, illetve kávé főzésekor. Ugyanennyi energia szükséges 1 nap alatt egy közepes méretű hűtőgépnek, 3-4 kg ruha mosásakor az automata mosógépnek, illetve 10 órányi tévénézéshez. Egy hagyományos 100 W-os izzó pedig 10 óra alatt használ el ennyi energiát.

Az energiafelhasználás gazdaságosságát mutató információ alapján a vásárló könnyen megértheti az adott termék környezetbarát voltát.

energiabesorolás

Kérem, értékelje az oldalt!

[kkstarratings]

 

 

 

Partner oldalunk: háztartásigépszervizes.hu

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma: