A mikrosütő története

Percey Spencer, miközben a Raytheon cég egyik radarállomásának felépítésében segédkezett, egy véletlen folytán felfedezte, hogy a mikrohullámú sugárzás az ételek felmelegítésére is alkalmas. Éppen egy működő radaron dolgozott, amikor furcsa érzése támadt, és észrevette, hogy táskájában a csokoládé olvadni kezdett. Nem csak ő, hanem kollegái is hasonló dolgokat tapasztaltak. Spencert bízták meg a jelenségek kivizsgálásával, és ő jött rá, hogy a radar által kibocsátott mikrohullámú sugarak olvasztották meg a csokoládét. Az első étel, amit ezzel a módszerrel készítettek el a pattogatott kukorica volt. Ezt követte a tojás, amely a kísérletet végző tudósok szeme láttára robbant fel. Észak-Amerikában a mai napig a popcorn a legkedveltebb mikrohullámú sütőben készült étel. 1946-ban a Raytheon szabadalmaztatta az első mikrohullámú sütőt. 1947-ben szó szerint megépítették az első darabot, amely 1,8 méter magas volt, és 340 kg-ot nyomott. A monstrum vízhűtéssel működött, teljesítménye 3000 W volt, ami a ma használatos gépek teljesítményének háromszorosa. 1954-ben kezdték el forgalmazni az addigra 1600 W-ra csökkentett teljesítményű darabokat, 2-3000 $-os áron. Az első, mindenki számára elérhető gépek 1965-ben kerültek a piacra 495 $-ért.Az első mikrohullámú sütőket az utasszállító repülőgépeken alkalmazták előszeretettel. Mivel a 70-es években a gépek ára radikálisan csökkent, így érthető módon megnőtt a háztartásokban megtalálható mikrohullámú sütők száma: az USA-ban 40.000 készülék talált gazdára, 1975-re ez a szám már elérte az egymilliót. Mára az amerikai háztartások 95%-ban megtalálható.

mikrosütő

Kérem, értékelje az oldalt!

A mikrosütő története
5 (100%) 1 vote

Társoldalunk: Háztartásigépszervizes